ascot
Ascot jest odmianą powszechnie znaną w Europie z bardzo wysokich plonów, niezależnie od technologii uprawy (zarówno z zastosowaniem fungicydów jak i bez nich). Z tego względu odmiana ta została wpisana na Listy Rekomendowane w Wielkiej Brytanii (HGCA), Irlandii i Francji. Ziarno odmiany Ascot cechuje się bardzo małym udziałem łuski, dużą masą 1000 ziaren i dobrym ciężarem właściwym (gęstością w stanie zsypnym). Ascot zrzuca od 50 do 70% łuski podczas omłotu i czyszczenia ziarna. Ascot bardzo dobrze sprawdza się na glebach lekkich i jako komponent mieszanek.
Siew
Bardzo ważny jest możliwie najwcześniejszy wysiew w ilości 500-600 kiełkujących nasion na m2, tj. 180-220kg na ha (ziarno owsa kiełkuje w temperaturze 2-5°C). Wyższą normę siewu należy stosować przy słabszym kompleksie glebowym lub przy opóźnionym wysiewie.
Nawożenie mineralne
W zależności od kompleksu glebowego: od 50 - 100 kg czystego N / ha. Nawozy azotowe do poziomu 50 kg / ha stosujemy jednorazowo przed siewem. Większe dawki należy podzielić na 2 części: 50 - 60 % przed siewem, a resztę w fazie strzelania w źdźbło.
Dawki fosforu i potasu w kg/ha
P2O5 : 60-90kg/ha, K2O: 80-120 kg/ha przedsiewnie.
Regulatory wzrostu
Ascot jest odmianą dość wysoką (do 120cm bez skracania) z dobrą odpornością na wyleganie (6 w skali 9 stopniowej). Stosowanie regulatorów wzrostu (np Stabilan, 1,5 l / ha na początku strzelania w źdźbło) może być korzystne, szczególnie w przypadku bardzo bujnego wzrostu i dużego zagęszczenia łanu.
Choroby
Ascot ma bardzo dobrą odporność na mączniaka prawdziwego i średnią na rdzę koronową. Jest całkowicie odporny na choroby podstawy źdźbła.
Zbiór
Zbiór kombajnem należy przeprowadzić w okresie dojrzałości pełnej całych wiech, jednakże z powodu skłonności owsa do osypywania się nie można przetrzymywać go na pniu.